Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Virtuts Marí: “Legalitzar en rústic és la nostra solució”

Virtuts Marí: “Legalitzar en rústic és la nostra solució”

(Ara Balears, 11/03/2014)

El PP critica que l’oposició no hagi donat alternatives

JAUME PERELLÓ. La llei del sòl que avui aprovarà la majoria popular al Parlament incorpora una amnistia massiva de cases il·legals en sòl rústic, que l’oposició considera “el principal escull” per poder donar suport al text, segons va dir ahir el portaveu parlamentari de MÉS, Biel Barceló, qui va assegurar que “hauríem canviat les nostres 240 esmenes només per aquesta. És el punt més greu de la llei”. En el mateix sentit s’expressà el diputat expert en matèria territorial del PSIB, Jaume Carbonero, per qui “no n’han volgut ni parlar, d’aquest tema. No és cap llei consensuada per molt que així ho vulguin vendre”, digué.

La portaveu del PP en aquesta matèria, l’eivissenca Virtuts Marí, entén que la legalització a l’engròs que promouen “no és la millor solució. No tenim la vareta màgica, però és la nostra solució. Responem a una problemàtica i no ens amagam. En aquest punt jo esperava l’esquerra, a veure quina era la seva proposta. No ens donen alternativa”, va assegurar.

Crítica unànime

De fet, a les crítiques de l’oposició s’hi han afegit les dels diferents col·legis professionals, com el d’arquitectes, o entitats com el GOB. I, per tant, és pràcticament generalitzada l’opinió que una amnistia a totes les construccions de més de vuit anys en sòl rústic és un premi excessiu. “Hem d’admetre que la disciplina urbanística ha estat un fracàs. I que aquesta llei ho ve a reconèixer. Però ara mateix, amb el text que s’aprovarà, dotam de més instruments a fi de poder evitar que això es repeteixi”, va indicar.

A preguntes dels periodistes sobre quines garanties poden tenir els ciutadans que a partir d’ara es farà complir la llei si precisament el que fa la majoria del Parlament és amnistiar tots els infractors, Marí va respondre que “ja no depèn sols de l’administració. Ara mateix, aquesta nova llei obliga les institucions a donar tot tipus d’informacions dels procediments i de les normatives aplicables”, digué.

Segons la diputada popular, “a partir d’aquesta llei, l’urbanisme deixarà de ser una cosa fosca, en la qual s’ha de bussejar. Ara, qualsevol ciutadà podrà saber com està el seu municipi o la seva illa, com són els planejaments, i això és fer l’administració més transparent”, va assegurar.

Desenvolupista i antiquada

El diputat del PSIB Jaume Carbonero va apuntar que aquesta llei que avui s’aprovarà és una barreja de les redactades els anys 2002 i 2006, “que el Pacte va elaborar i que no s’aprovaren per manca de consens. Ara, tampoc no hi ha consens, però hi ha una majoria absoluta que aprovarà una llei desenvolupista i antiga, que consagra els principis que han inflat la bombolla immobiliària”, va afirmar.

Per Carbonero, “allò que s’havia de fer és resoldre el sòl mig urbanitzat, les zones avui degradades, i les urbanitzacions que encara no tenen clavegueram, i que quedaran eximides d’aquesta obligació per així poder fer malbé els aqüífers”, sentencià el socialista.

Virtuts Marí respongué que “s’han recollit un 40% de les al·legacions. I es manté el creixement de les DOT, del 10%”.

Nota de Disúrbia

El problema d'aquesta llei no són les legalitzacions irracionals que permet, tot i que són una errada monumental i històrica, sinó que: a) no unifica tot l'urbanisme (la Llei de sòl rústic seguirà vigent de forma aillada), encara que així s'ha venut, b) no està pensada per a les Illes Balears, perquè no analitza la seva situació ni dóna cap solució adient (per exemple, és com si mai no hagués existit el cas Andratx), i c) posa de manifest l'abandonament de la matèria per part del Govern, que només confia en les competències que controla directament (turisme, medi ambient, etc.) i que creu que, en canvi, és bo deixar l'urbanisme completament en mans dels ajuntaments, fora de tot control supramunicipal, i, per tant, d'una idea harmònica del territori. Per una altra banda, seria fals amagar que tothom creu que tendrà una vida curta abans que sigui reformada (pels uns o pels altres), amb la incertesa que això suposa per a la ciutadania. Una altra legislatura perduda per a l'urbanisme balear. I ja van...

2014-03-11 | Etiquetes: , , , , , , | Categories: Suprainsular | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/74414

Comentarios

		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia