Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Pollença: carpetada al golf il·legal de Can Guilló

Pollença: carpetada al golf il·legal de Can Guilló

(Diari de Balears, 10/02/2009)

El nou propietari de la finca de Pollença, un ciutadà rus, ha desmuntat les zones verdes de gespa arranada

Elena Ballestero. El camp il·legal de golf de Can Guilló, de Pollença, ha sucumbit a les pales excavadores. El nou propietari de la finca, un ciutadà de nacionalitat russa, ha desmantellant les deu zones de gespa verda arranada disposades fa una dècada en aquesta propietat i que incomplien tots els paràmetres urbanístics, fet que va provocar l’obertura de diversos expedients d’infracció.

Una explotació agrícola

El golf il·legal se situva a la finca de Can Guilló, en el quilòmetre 2 de la carretera de Pollença a Lluc i s’emparava pel que fa a les autoritats sota la figura d’una explotació agrícola i ramadera. El seu anterior propietari, un ciutadà britànic, va començar la sembra il·legal de gespa el 1998 i llavors ja va acompanyar l’operació d’una plantació de fruiters, aranges concretament, que utilitzava per encobrir l’activitat il·legal. La distribució estratègica lineal dels arangers permetia curiosament que la pilota de golf pogués passar sense gaires problemes d’un forat a l’altre.

El 1999, coincidint amb una de les èpoques de més sequera a Pollença, els veïns de Can Guilló van denunciar el reg il·legal de l’est camp i va ser a partir d’aquest coment quan van començar les inspeccions de Recursos Hídrics, organisme que depèn del Govern balear. El Govern en va ordenar aleshores la clausura de diversos pous. L’existència del camp de golf il·legal era el 2002 més que evident. Unes imatges preses des de l’aire de la finca que ara reproduïm deixaven clarament els deu forats amb els seus corresponents carrers, una gran llacuna artificial amb un molí i fins i tot alguns dels cotxes que usen habitualment els golfistes en els desplaçaments, però cap tècnic no volia certificar que allò era un golf i no un jardí. Així les coses, les multes es limitaven a penalitzar moviments de terra no autoritzats o l’ús d’aigua de pous per a reg sense autorització.

Fou el 2003 quan el propietari del golf sol·licità de manera formal els permisos per rehabilitar les cases de la possessió i transformar-les en un agroturisme, qüestió que tornà a disparar totes les alarmes a Pollença. Els informes tècnics foren favorables a l’obra i el propietari també tenia els permisos d’Agricultura i Turisme per la qual cosa el 2007, tres mesos abans de les eleccions municipals, l’Ajuntament de Pollença, governat llavors pel PP i UM, n’autoritzà l’operació. El PSM de Pollença va sol·licitar en el ple que es pronunciàs en contra que la finca mai no pogués tenir un camp de golf, però la moció no va prosperar. Després d’anys, el terreny ha passat a les mans d’un nou propietari, aquest pic un ciutadà de nacionalitat russa, que ha aparcat l’anterior projecte, ha llevat i venut tots els arbres i ara vol transformar la finca en una explotació eqüestre.

Deu anys de denúncia

Des de que l’any 1999 els veïns del camp il·legal de golf denunciaran el reg de les instal·lacions amb aigua de pou, el PSM de Pollença inicià una lluita per tal de desmantellar les instal·lacions il·legals. Al 2007 el portaveu del PSM, Gabriel Cerdà, avui director insular de Patrimoni, denunciava l’autorització de la transformació de les cases de la possessió en un agroturisme, cosa que significava tenir un hotel amb golf il·legal. Ahir mateix, Cerdà qualificava el desmantellament del camp de golf com "una bona notícia". 

2009-02-10 | Etiquetes: , , , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/61875

Comentarios

		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia