Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Palma: el tècnic acusat per agilitar llicències a Cort tenia una promotora i constructora

Palma: el tècnic acusat per agilitar llicències a Cort tenia una promotora i constructora

(Diari de Balears, 21/11/2007)

Funcionaris i sindicats afirmen que el PP contractà de «manera irregular» l'aparellador municipal

LAURA MORRAL. Palma. El tècnic d'urbanisme, Aurelio Viñals, denunciat dilluns davant la Fiscalia per «tràfic d'influència» i negociacions prohibides a funcionaris», era soci d'una empresa constructora Eina urbana i d'una promotora Sintètica d'Obres. Un negoci que compartia amb un altre funcionari de Cort, M.A. Les denúncies contra Viñals són per cobrar «serveis extres» a canvi d'agilitar tràmits en la concessió de llicències generals d'obres. Els fets coincideixen amb el relat de Carmen, la propietària del bar Can Mateu, ubicat al barri de la Calatrava de Palma que interposà més de cinc denúncies a Urbanisme contra Viñals des de 2004. «No tardà més de tres mesos a fer obres a l'edifici que comprà -on s'ubica el bar- quan els tràmits triguen anys a resoldre's», expressà.

A banda d'aquests fets, l'anterior Consistori mantingué el tècnic, amb una situació laboral «irregular» que vulnerava tots els principis constitucionals d'accés a la funció pública. Segons corroboraren ahir fonts internes municipals i funcionaris de l'Ajuntament de Palma, els expedients, que arribaven a mans de Viñals en els aproximadament tres anys que treballà dins el Departament de Llicències d'Obra, es tramitaren amb la signatura «única» d'aquest tècnic interí (grup B), sense que fos avalada per un superior de l'Àrea.

La seva plaça d'interí no s'inclogué, en cinc anys, com a vacant en la convocatòria d'oferta pública perquè fos coberta a través d'oposicions. Fonts sindicals asseguraren que el 2001, durant les proves d'accés, Viñals abandonà l'examen escrit després d'increpar el tribunal: «Així no havíem quedat!». Un any després, s'incorporà al Consistori. El tècnic fou destinat a Informació Urbanística, després fou traslladat a Disciplina Urbanística i acabà a Llicències d'Obres, càrrec que ocupava fins al 26 d'octubre, moment que l'actual batlessa, Aina Calvo, decidí obrir a aquest arquitecte tècnic (grup B) un expedient disciplinari. La Llei 30/84 sobre funció pública i el Real decret de provisió i ingrés a llocs de treball de 1995 -en vigor abans de la reforma de l'Estatut de funció pública, el 2007- obliga a cobrir la plaça d'interinatge a la convocatòria de l'any següent. Les fonts sindicals també confirmaren que els mateixos funcionaris de Gerència d'Urbanisme donaren coneixement a l'anterior gerent, Juan José Ferrando, d'«actuacions il·lícites» que efectuà Viñals al Departament de Llicències d'Obres. Els sindicats afirmaren que els passats quatre anys, «el Consistori mai no facilità dades sobre la política laboral de l'administració». Els responsables municipals del PP tenien coneixement pel mateix gerent d'aquestes denúncies.
La titular del bar Can Mateu diu que rebé coaccions del funcionari

La propietària del bar «Can Mateu», situat al carrer de l'església de Santa Fe número 2 al barri de la Calatrava de Palma, afirmà ahir que «du des de l'any 2004 denunciant el tècnic d'Urbanisme de Cort, Aurelio Viñals, per coaccions i amenaces». Algunes a l'espera de resolució judicial. Segons revelà ahir Carmen, l'afectada, «el tècnic comprà, aquell any, tot l'edifici on està ubicat el negoci -la propietat del qual va mantenir Carmen- amb un altre funcionari del Consistori, M.A., socis d'una empresa constructora i promotora, Eina urbana i Sintètica d'Obres». La mestressa explicà que en el moment que adquirí el bloc sorgiren els «conflictes». Afegí que Viñals, «amb la intenció d'apropiar-se dels baixos», intentà, «per tots els mitjans, que abandonassin el bar». Per això, la mestressa digué que «el funcionari els amenaçà, a ella i al seu marit, de desnonar-los de la seva propietat si no pagaven els mesos de lloguer que devien».

2007-11-21 | Etiquetes: | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/53565

Comentarios

		

Arxius

<Septiembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia